Znajdź hotel




Najcieplejsze miejsca

Galeria

Poseidon - Turcja / Wybrzeże Egejskie / Marmaris Olympic Lagoon Resort - Cypr / Cypr Południowy / Ayia Napa Esperides - Grecja / Kreta / Agia Pelagia Club Sera - Turcja / Riwiera Turecka / Lara Bikini & Tropicana - Włochy / Wybrzeże Adriatyku / Lido di Savio Amathus Beach - Cypr / Cypr Południowy / Limassol Sol Verginia - Egipt / Sharm El Sheikh / Sharm El Sheikh Les Pyramides - Tunezja / Nabeul / Nabeul Marhaba Tour Khalef - Tunezja / Sousse / Sousse Garni Del Sogno - Włochy / Val Di Sole / Madonna di Campiglio Venus Beach - Cypr / Cypr Południowy / Paphos Orfeus Park - Turcja / Riwiera Turecka / Side

Turcja

Flaga:
Stolica:Ankara
Język:turecki
Waluta:lira turecka (TRY)
Ustrój polityczny:republika parlamentarna
Powierzchnia całkowita:780 580 km²
Ludność:71 893 000
Strefa czasowa:UTC +2 - zima, +3 - lato
Napięcie:sieć 230 V
Kod telefoniczny:+90

Informacje ogólne o Turcji

Turcja, leżąca na styku Europy i Azji oraz na szlakach łączących cztery morza - Czarne, Marmara, Egejskie i Śródziemne, to wyjątkowo ciekawy kraj, którego wybrzeże ma ponad 7 tysiecy kilometrów co sprawia, że chętnie przyjeżdżają tu miłośnicy sportów wodnych zwabieni ciepłem Morza Śródziemnego, nad którym przez 300 dni w roku świeci słońce. Masywy górskie Turcji, z najwyższym szczytem – Ararat ( 5137 m n.p.m. ) – również są niezwykle malownicze i zróżnicowane – od pokrytych lasami Gór Pontyjskich wypiętrzających się wzdłuż wschodniego wybrzeża Morza Czarnego, poprzez wygasłe wulkany w środkowej części Turcji, aż po Taurus okalający śródziemnomorskie wybrzeże. Miłośnicy wędrówek, spływów tratwą, kajakarstwa i narciarstwa również znajdą coś dla siebie, bo Turcja jest bogata w atrakcje, a przy tym bardzo lubi gości. Turcja jest znana ze swoich plaż pokrytych złotym piaskiem, a także nocnych klubów i głośnych barów, co sprawia że jest to idealne miejsce na spędzenie urlopu. Wypoczynkowi w Turcji sprzyja również śródziemnomorski klimat. Wakacje w Turcji to idealnie dobrana mieszanka wypoczynku nad morzem, lub w górach oraz słońca. Wspaniały klimat, zwłaszcza w okresie od kwietnia do października, czyni z Turcji idealne miejsce na wakacyjny wypoczynek dla każdego kto pragnie zażyć relaksu na słonecznej plaży. Niezależnie jednak od tego, czy pragniemy nasz urlop spędzić na wylegiwaniu się na plaży, czy też mamy ambicję zobaczyć wspaniałe zabytki i poznać bogatą kulturę, albo chcemy zaznać szalonej nocnej rozrywki, Turcja dla każdego będzie miała mnóstwo do zaoferowania.

Średnia miesięczna temperatura w °C

miesiącStyLutMarKwiMajCzeLipSieWrzPaźLisGru
temperatura w dzień141518212530333331262120
temperatura w nocy66811141922221914117
temperatura wody161616172023252526232018

Opieka medyczna

Przy wjeździe do Turcji nie wymaga się posiadania ubezpieczenia osobowego, natomiast wskazane jest przed przyjazdem do Turcji wykupienie takiego ubezpieczenia, które pokrywałoby ewentualne wydatki z powodu choroby, lub jakiegokolwiek wypadku losowego. Nie ma obowiązku szczepień. Na wschód od miasta Adana istnieje w lecie zagrożenie malarią, a w górskich okolicach wschodniej Turcji - durem brzusznym i czerwonką. Zaleca się zachowanie ostrożności w spożywaniu wody niewiadomego pochodzenia. W większych miejscowościach w Turcji jest możliwość uzyskania opieki lekarskiej, natomiast w niektórych rejonach wiejskich - nie. Cena standardowej wizyty lekarskiej wynosi od 30 do 55 USD. Cena wizyty u lekarza specjalisty jest znacznie wyższa. Jednodniowy pobyt w tureckim szpitalu prywatnym kosztuje od 100 do 500 USD ( w szpitalu państwowym od 25 do 50 USD ). Wszystkie szpitalne zabiegi oraz lekarstwa w Turcji opłacane są dodatkowo. Standard szpitali prywatnych jest bardzo dobry, standard większości szpitali państwowych jest znacznie niższy niż w Polsce. Warunki higieniczne nie są najlepszej jakości. Bez deklarowania można wwieźć dewizy o równowartości do 5000 USD. Sumy powyżej tego limitu należy zgłaszać ( taką kwotę można potem wywieźć ). Istnieją ograniczenia celne przy wwozie i wywozie pojazdów mechanicznych oraz urządzeń elektrycznych i elektronicznych. Pojazdy mechaniczne i niektóre urządzenia elektroniczne są wpisywane przy wwozie do paszportów.

Pieniądze

Jednostką monetarną w Turcji jest lira turecka (TL). W obiegu są banknoty o nominałach 100.000, 250.000, 500.000, 1.000.000, 5.000.000 TL oraz monety 1.000, 5.000, 10.000, 25.000 i 50.000 TL. Lirów tureckich nie wolno wywozić poza granice Turcji. Można natomiast przywozić dewizy w każdej ilości, walutę turecką do wysokości 5.000 USD. Radzimy wpisać do deklaracji celnej ile dewiz sie wwozi, aby uniknąć kłopotów przy wyjeździe. Przelicznik lirów tureckich na waluty zachodnie zmienia się bardzo często ze względu na galopującą inflację. Karty kredytowe i czeki podrożne są honorowane w dużych bankach na przykład Turikiye Is Bankasi i większych kurortach. Przy wymianie należy okazać paszport. Banki czynne są od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.30 do 17.00, z przerwą obiadową od godziny 12.00 do 12.30. Wymiany dewiz można dokonać również w kantorach i na poczcie, lub w recepcji dużych hoteli - o każdej porze.

Komunikacja

W tureckich regionach turystycznych najczęściej korzysta się z taksówek, lub zbiorowo z minibusów, które jeżdżą tam i z powrotem oraz zatrzymują się gdzie tylko chcemy. Cena biletu zawsze wywieszona jest koło kierowcy, który także potrafi turystę oszukać. Taksówki mają taksometry, a cenniki znajdziemy na większych postojach. W Turcji funkcjonują także stałe połączenia autobusowe. Jednak słowa "stałe" nie należy tutaj brać poważnie, bo dotrzymanie rozkładu jazdy jest Turkom zupełnie obce. Mają dobrze rozbudowaną sieć połączeń i praktycznie można dostać się do każdego zakątka Turcji. Przykładowo za podróż ze Stambułu do Ankary zapłacimy około 20 USD, a jazda trwa około 6 godzin. W Turcji można wynająć samochód i obowiązują tutaj informacje w części informującej o podróżowaniu autem. Cena wynajęcia za 1 dzień wynosi w przeliczeniu około 90 PLN i do tego jeszcze obowiązkowo pobierana jest zwrotna zaliczka. W Stambule mamy do dyspozycji jeszcze tramwaje oraz podziemne i naziemne metro, a także niespotykany u nas zwykle transport wodny. Po Turcji można podróżować też pociągiem, którego wyposażenie i jakość jest porównywalna, a raczej rzadko wyższa od naszej. Ceny biletów są nieco tańsze od autobusu, ale za to podróż jest wolniejsza. Napiwków w środkach komunikacji w Turcji się nie daje, a jedynie w taksówce możemy dodać dla kierowcy drobne.

Poczta

Usługi pocztowe i telegraficzne w Turcji świadczą oddziały Posta Telgraf, znane jako PTT ( posta, telefon, telgraf ). Urzędy pocztowe są oznaczone charakterystycznymi żółtymi znakami z czarnymi literami PTT. Można w nich kupić znaczki, nadać list, lub telegram oraz skorzystać z telefonu. Skrzynki z napisem yurtdişi są przeznaczone dla przesyłek zagranicznych, yurtiçi – dla listów w granicach Turcji, a şehiriçi – dla korespondencji miejscowej. PTT oferuje również ekspresowe przesyłki kurierskie – acele posta servisi, w skrócie APS. W większych miastach w Turcji główne urzędy pocztowe są czynne codziennie od godziny 8.00 do 20.00. Poste restante oraz przyjmowanie i odbiór paczek odbywa się w godzinach 8.30 – 12.00 i 13.30 – 16.00. Małe tureckie urzędy pocztowe pracują od poniedziałku do piątku 8.30– 12.30 i 13.30–17.30, w sobotę przez kilka godzin, a w niedzielę są zamknięte. Znaczki pocztowe w Turcji można zakupić w urzedach pocztowych oraz w recepcjach hotelowych. Koszt znaczka do Polski 0,5 USD. W Merkez Postane ( Główny Urząd Pocztowy ) odbiera się przesyłki na poste restante, legitymując się paszportem. Korzystając z tej usługi, należy adresować przesyłki w następujący sposób: nazwisko, Poste Restante, Merkez Postahane, ( dzielnica, kod pocztowy, miasto, prowincja ), TURCJA.

Telekomunikacja

W Turcji można telefonować z pokoji hotelowych, lub automatów telefonicznych. Większość aparatów telefonicznych działa na karty kredytowe, lub karty telefoniczne – Telekart i Kürusel. Stare typy przyjmują żetony (jeton). Kilkuminutowa rozmowa miejscowa to równowartość jednego impulsu – mniej więcej 0,10 $. W sklepach dostępne są karty o nominale 50, lub 100 impulsów. Numer kierunkowy z Turcji do Polski to 0048, następnie należy wybrać numer kierunkowy regionu pomijając zero oraz numer abonenta. Dla przykładu - 0048.22.453.67.99 lub 0048.604.35.46.567. Numer kierunkowy z Polski do Turcji to 0090. Dzięki usłudze Poland Direct Telekomunikacji Polskiej można zadzwonić z Turcji do Polski na koszt abonenta. Wybiera się numer dostępu – 00800 481177 – po czym zamawia u operatora połączenie z dowolnym numerem w kraju, podając swoje nazwisko oraz nazwisko i numer telefonu osoby, z którą chce się rozmawiać. W niektórych sklepach i kioskach w Turcji są kontürlü, czyli telefony z licznikiem. Po zakończeniu rozmowy właściciel odczytuje licznik i pobiera odpowiednią kwotę. Opłata za rozmowę zależy od ceny za jednostkę (kontür). W zależności od miejsca, cena jednostki waha się od 0,05 $ w kioskach do 0,15 $ w hotelach czterogwiazdkowych. Większość tureckich hoteli oferuje dostęp do internetu. Śieć kawiarenek internetowych w Turcji jest też dobrze rozwinięta, także z dostępem do sięci nie powinniśmy mieć żadnego problemu.

Woda pitna

Woda z kranu w Turcji nadaje się do celów higienicznych, ale nie poleca się jej do spożycia. Zaleca się spożywanie wody butelkowanej. Napoje gazowane (puszka) w Turcji kosztuje około 1,25 YTL, woda mineralna 1L - 0,75 YTL. Spożywanie w Turcji dużej ilości płynów jest bardzo ważne. Średnia temperatura miesięcy wakacyjnych wynosi około 40 stopni i łatwo można się odwodnić. Pić należy przede wszystkim wodę mineralną, 3-4 litry dziennie ( do kupienia wszędzie, pysznie lodowata ). Ponieważ Turcja jest krajem muzułmańskim, więc wybór alkoholu, szczególnie jeśli chodzi o piwo, jest raczej skąpy. W całym państwie są tylko trzy browary, z czego w Antalyi króluje EFES. Jest z nich najlepsze, smakiem przypomina piwo Kaiser, lub Tyskie. Bardzo dobre jest tureckie piwo Efes Pilsen, w wielu miejscach sprzedaje się je z beczki. W tańszych restauracjach i w barach z kebabami alkohol nie jest podawany. Bardzo popularna i znana na całym świecie jest turecka kawa oraz herbata. Podawane są w małych naczyniach, bardzo gorące i słodkie - zadziwiające, jak potrafią gasić pragnienie. Warto spróbować także herbatę cytrynową, która jest również wszędzie dostępna. Zimne tureckie napoje to soki z najróżniejszych świeżych owoców, na przykład z pomarańczy, czy z wiśni oraz orzeźwiające sorbety na bazie syropów owocowych. Narodowym napojem tureckim jest raki – bezbarwna wódka z anyżu, która mętnieje po dodaniu wody. Najbardziej znane tureckie gatunki wina to Kavaklidere i Doluca, ale są dość drogie jak na wino stołowe. Warto jednak polecić Villa Doluca. Sevilen, producent z Izmiru, ma w ofercie kilka dobrych win, miedzy innymi Majestic i doskonały Merlot. Wina importowane i szampan są bardzo drogie, a dostać je można tylko w najlepszych restauracjach i barach.

Mieszkańcy i obyczaje

Tureckie tradycje związane są z dominującą w tych rejonach wiarą – islamem. Wszystko co muzułmanin potrzebuje opisane jest w Koranie, stworzonym przez Mahometa. Jest on dla nich największym wzorem. Prawdziwy wyznawca islamu nigdy nie zje mięsa wieprzowego z kapustą i schłodzonym piwem, gdyż jego wiara zakazuje spożywania mięsa wieprzowego i alkoholu. Kobiety żyjące w islamie w porównaniu z Europejkami znajdują się w zupełnie innym położeniu. Żyją w zaciszu, zawsze w cieniu swojego męża. Jeżeli kiedykolwiek spotkacie samotną kobietę na ulicy, w większości będzie ona zakryta od głowy do pięt. Noszenie takich strojów nakazuje islam i jasno to określa. Turcy słyną z pięknych łaźni, zwanych hammam, które umożliwiają mieszkańcom spełnienie wysokich wymagań stawianych przez islam w zakresie higieny osobistej. Kąpiel parowa, masaż, odpoczynek, możliwość obejrzenia telewizji, wypicia herbaty, czy porozmawiania z przyjaciółmi traktuje się tu jak łatwo dostępny luksus. Tradycyjne łaźnie są podzielone na część męską i damską, ale prawie wszędzie kobiety mogą korzystać z łaźni w bardziej ograniczonym zakresie niż mężczyźni. Zwyczaj nakazuje, aby mężczyźni nie zdejmowali pestemalu nawet podczas mycia części intymnych. W przypadku kobiet bywa z tym różnie: w niektórych łaźniach całkowita golizna jest jak najbardziej naturalna, natomiast w innych zdjęcie bielizny osobistej jest nietaktem. W regionach turystycznych obsługa łaźni pozwala zagranicznym parom na wspólną kąpiel, ale za tę przyjemność trzeba dodatkowo zapłacić. W tradycyjnych łaźniach kobiety są myte i masowane tylko przez inne kobiety (żadna Turczynka nie zgodziłaby się na skorzystanie z usług masażysty). Turcja stanowi przede wszystkim niezwykłą orientalną kulturę z całym bogactwem zabytków i interesujących miejsc, to złocisty piasek gorących plaż, egzotyczna roślinność i ciepłe, błękitne morze zapraszające do kąpieli. Bogactwo krajobrazów Turcji odzwierciedla ogromne zróżnicowanie geograficzne kraju. Bezkresne morze, piaszczyste plaże, majestatyczne góry, ciągnące się od śródziemnomorskich wybrzeży po spokojną krainę jezior oraz gęste lasy. Natomiast mieszkańcy Turcji są znani z gościnności i życzliwości, a także ognistego temperamentu, dlatego uchodzą za świetnych towarzyszy podczas imprez. Cechuje ich ogromna uprzejmość, zarówno w stosunku do swoich znajomych jak i przyjezdnych, a także stała gotowość do pomocy.

Kuchnia

Turcy są bardzo dumni zarówno ze swoich potraw regionalnych, jak i z faktu, że Turcja jest jednym z nielicznych państw świata, które jest w stanie wyżywić się samodzielnie. Sprzyja temu zróżnicowanie geograficzne kraju oraz przyjazny dla wegetacji klimat, dzięki któremu plony można zbierać trzy razy w roku. Podobnie jak w innych krajach, również w Turcji napływ turystów sprawia, że coraz bardziej popularne stają się dania kuchni międzynarodowej. Turcy większość swoich dań gotują, pieką, lub smażą na dobrej jakości oleju i dlatego ta kuchnia uważana jest za zdrową. Używa się dużo przypraw, które dodają niepowtarzalnego smaku i zapachu, a także pomagają w lepszym trawieniu. Do najpopularniejszych rodzajów przypraw należą miedzy innymi mięta pieprzowa, koper, kolender, pietruszka, papryka, kminek, cebula i czosnek. Turecka kuchnia jest wstanie zaspokoić także wegetarianów ze swoją ogromną mnogością warzywno - owocowych sałatek, z często ich niezwykłymi kombinacjami. Mięso jest tutaj najczęściej jagnięce, które Turcy potrafią wyjątkowo przygotować. Spotykane jest też mięso z drobiu, ale największy wybór stanowią tu ryby. Te w większości przygotowuje się na grillu, podobnie jak kebab, który jest turecką specjalnością. Są to kawałki mięsa opiekanego na spiżu, które można także włożyć do arabskiego chleba. Może również zawierać dla nas niezwykłe składniki, jak dla przykładu śliwki. Nieodłączną częścią tureckiej kuchni jest kawa i herbata, a także ulubiony przez miejscowych napój ayran, który jest mieszanką jogurtu i wody oraz przyprawiony czosnkiem i pieprzem. Na tureckich ulicach można spotkać sprzedawcę z preclami, lub wózkiem z ciepłym ryżem. Dla łasuchów przygotowano całą gamę wyjątkowych słodyczy, w których dominuje miód i cukier, co powoduje, że bywają przesłodzone. Typowa dla Turcji jest chałwa i lokum – znany turecki miód. Prawdą jest, iż turecka kuchnia uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie.

Klimat

Turcja podzielona jest na kilka stref klimatycznych. W środkowej części kraju i na wschodzie możemy spotkać się z dużymi temperaturami. Lato w Turcji jest gorące i suche, ale w zimie możemy na własnej skórze odczuć temperaturę aż -40 stopni. W tych rejonach w okresie zimowym niektóre miejsca bywają zasypane śniegiem i są niedostępne. Docierają tutaj jedynie miłośnicy przygód. Zima bywa łagodniejsza na południowym i zachodnim wybrzeżu, z opadami deszczu i temperaturami około 0 stopni. Najprzyjemniejszym okresem na wizytę w nadmorskich terenach turystycznych Turcji jest koniec kwietnia do początku listopada. W miesiącach letnich temperatury w ciągu dnia mogą osiągać ponad 40 stopni. Ten, kto nie lubi upałów, powinien zaplanować wizytę w Turcji głównie poza sezonem turystycznym, czyli na wiosnę, lub jesienią. Podczas upałów ważne jest dostarczanie do organizmu napojów, gdyż ich brak może spowodować komplikacje zdrowotne i uprzykrzyć nasz pobyt. Należy pamiętać o nakryciu głowy, okularach słonecznych, kremie do opalania z podwyższonym filtrem, aby nie narazić naszej skóry na poparzenia. Wpływ klimatu na miejscowe warunki widać także w odmiennej florze i faunie, która jest inna nad morzem, a inna w głębi lądu. Wśród licznych roślin spotkamy tutaj miedzy innymi malwy, mirt, wawrzyn, platany, oliwki, palmy, figi i bananowce. Turcja jest największym światowym potentatem w produkcji orzeszków laskowych i sułtańskich rodzynek. W głębi lądu możemy natknąć się na gazele, muflony, jelenie, flamingi, osły. W górach żyją lamparty, rysie i niedźwiedzie, a przy odrobinie szczęścia możemy zobaczyć sokoła, orła, pustułkę.

Przepisy celne

Od obywateli Polski przy wjeździe do Turcji wymagane są wizy, o które można się starać w przedstawicielstwach dyplomatycznych i urzędach konsularnych. Wobec turystów powszechnie stosowana jest praktyka wydawania wiz na granicy ( na okres 1 miesiąca - 30 dni - opłata wynosi 10 USD ). Wiza taka uprawnia także do jednorazowego przejazdu tranzytem przez terytorium Turcji do krajów sąsiednich. Wiza ta nie jest przedłużana. Osoby, które bez zgody władz tureckich przedłużą swój pobyt, zmuszone są do uiszczenia przy wyjeździe opłaty karnej o równowartości około 50 EURO za 1 dzień. Jeżeli wyjazd nie może nastąpić na skutek wypadku losowego, należy o tym powiadomić Wydział ds. Cudzoziemców Policji Tureckiej. Przy otrzymywaniu wizy ważność paszportu winna być dłuższa o 6 miesięcy od okresu pobytu. Nie jest wymagane okazanie biletu powrotnego, ani posiadanie określonej kwoty pieniężnej. Jeżeli jednak przedstawiciel służb granicznych będzie podejrzewał, że przyjeżdżająca osoba nie dysponuje środkami na swoje utrzymanie, może zażądać udokumentowania posiadania odpowiedniej kwoty pieniężnej. W Turcji nie ma obowiązku meldunkowego - poza rejestracją dokonywaną w hotelach i pensjonatach. Nie należy zostawiać paszportu w recepcji hotelowej. Paszport należy okazać tylko przy załatwianiu formalności meldunkowych celem potwierdzenia danych. To samo dotyczy formalności przy załatwianiu wynajmu samochodu. Zaleca się korzystanie wyłącznie ze znanych wypożyczalni, gdyż większość małych wypożyczalni, które dysponują 2-3 pojazdami, nie gwarantuje ani należytej sprawności technicznej pojazdów, ani kompletu ubezpieczeń.